piatok 9. októbra 2015

Portulaka zeleninová


Portulaka zeleninová, po latinsky Portulaca oleracea, ľudovo šrucha zelená, kuria noha alebo portulák. V niektorých prímorských krajinách je to bežne používaná listová zelenina. U nás zatiaľ len málo známa burina. A pritom sa jedná o liečivú rastlinu, ktorá obsahuje vysoké množstvo živín, obzvlášť esenciálne mastné kyseliny. 
Portulaka zeleninová

Ak ju máte v záhrade ako otravnú burinu, dnešným dňom sa stávate jej priaznivcom, začnete ju konzumovať a využívať pre svoje zdravie.
Nesmiete si ju však pomýliť s inou burinou, ktorá je vzhľadom veľmi podobná, no jej konzumácia by vám uškodila.
Portulaka klíči o niečo neskôr, do koktejlu si ju dáte najskôr behom júla. Rastie v ružiciach pri zemi, ale ak má dobrú pôdu, vyrastie kríčkovito do výšky aj 40 cm. Darí sa jej v teplom a vlhkom počasí. Je to jednoročná rastlina a sama sa rozmnoží roztrúsenými semienkami. Ak ju nevytrháte pred kvitnutím, o rok ju máte na záhone znova. Semienka sú miniatúrne, čierne, ukryté v malých tobolkách v pazuchách lístočkov. V záhrade som ju doteraz nemala a celkom sa mi darí ju pestovať v záhone. Premnoženie jej u mňa nehrozí, lebo ju spasieme skôr ako by to stihla :)


Portulaka zeleninová - Portulaca oleracea
Je veľmi bohatá na minerálne soli ako sú vápnik, draslík, fosfor, železo, B vitamíny a karotén. Portulaka má vysoký obsah vody a je užitočná pri trávení a žalúdočných ťažkostiach, hojivo pôsobí na sliznice, močový mechúr, pri nízkom tlaku, nespavosti a chorej pečeni. 
Na 100 gramov má iba 20 kalórií. Rovnaké množstvo čerstvej portulaky obsahuje 2 gramy bielkovín, 35% vitamínu C, 44% vitamínu A, 17% horčíka a 14% draslíka odporučenej dennej dávky. Portulaka má 5x vyšší obsah vitamínu E ako špenát.


Portulaka zeleninová - Portulaca oleracea
Najideálnejšia je čerstvá do koktejlov. Štavnatými, dužinatými listami a stonkami sa výborne hodí do zeleninových šalátov, ale použiť ju môžme aj na varenie. Pripravuje sa ako špenát, v prívarkoch, krémových polievkach, či dusenú s inou zeleninou. Chuťovo je mierne slaná a kyslastá. Do smoothie si ju dajte s mangom alebo banánom. 

Skúste napríklad túto kombináciu:
- portulaka
- 2 banány
- 2 hrste čučoriedok (čerstvé alebo mrazené)
- 1 jablko alebo hruška
- namočené čia (chia, Salvia hispanica) semienka, ak nemáte, nevadí :)
Všetko dobre vymixujte.

Chia semienka a čuroriedky sfarbia smoothie na sivo.