piatok 25. septembra 2015

Čo dnes trávnik ponúka?

Dnešný "green smoothie" je trávnikový. Ráno treba vybehnúť s miskou a nožnicami do záhradky a nastrihať si za plné hrste jedlých zelených listov, ktoré práve rastú na vašom trávniku a v záhradke. Z trávnika môžte žať úrodu iba vtedy, ak ho nepostrekujete a nijak inak chemicky neošetrujete a samozrejme, ak vám na ňom rastú aj iné rastliny ako tráva.
Náš trávnik je na miestny trávnikový štandard zanedbaný - teda nehnojený, nepostrekovaný a zaplevelený púpavou, fialkami, skorocelom, merlíkom, portulakou...  Schválne. 
Dnešná ponuka môjho trávnika: žihľava, púpava, skorocel a mäta.
P.S. S mätou to veľmi nepreháňajte, stačia 1-3 lístočky.


Rastliny opláchnite a dajte do nádoby mixéra. K tomu šálku čistej vody.
Keď sú listy nasekané na čiastočky malé ako bodka od pera, pridáme ovocie.
Pridáme ovocie podľa chuti a sezóny.
Pijeme nalačno, ideálne behom doobeda. Vezmeme si
do práce na desiatu a pribalíme aj pre partnera.

streda 23. septembra 2015

Elixír zdravia

Táto zelená šťava je ďalšou záležitosťou z kategórie "elixír zdravia", ak nie priam "elixír života". Chuťovo je vynikajúca, veľmi svieža, citrónovo-trávičková a vďaka zázvoru mierne pikantná. Odšťavovanie je vždy babračka. Nebudeme si nič nahovárať, veď práve kvôli toľkej lopote sa nikomu s tým nechce prplať. Celou akciou strávite dobrú hodinu, kuchyňa zaprskaná, za obeť padne pol debničky zeleniny a žalúdok takmer prázdny. No povedzte, stojí to za to? 
Stojí! Ak vydržíte a takúto vitamínovú bombu si budete servírovať pravidelne, tak sa to odrazí na vašom zdraví, nálade, váhe, pleti, lepšom spánku, posilnenej imunite...
Príprava je jednoduchá, ale potrebujete k nej výkonný odšťavovač. Niečo na spôsob odšťavovačov Champion alebo Omega. Centrifúgový, aké majú najčastejšie v obchodoch, vám tu stačiť nebude. Na odšťavenie zelených listov potrebujete stroj so silným motorom a pevnou konštrukciou. 

Suroviny:
- uhorka (1 šalátová alebo 3 malé)
- viazanička petržlenovej vňate
- 4-5 stopiek zeleru
- 3 jablká 
- zázvor podľa chuti
- 1 bio citrón aj so šupkou (nebio citrón dôkladne vydrhnite kefkou a prírodným mydlom alebo saponátom na riady a riadne opláchnite)
- viazanička tmavej listovej zeleniny (najlepšie "kale", ale ak nemáte, použiť sa dajú aj špenátové listy, púpava alebo cviklové listy)

1. Pripravíme si suroviny




2. Všetko dôkladne umyjeme a nakrájame na menšie kusy.




3. Pripravíme si odšťavovač, misku na vlákninu a odmerku alebo misku na šťavu. 

4. Suchšie a vlásočnaté kúsky vkladáme naraz so šťavnatými. Uľahčíme život odšťavovaču a sebe ušetríme čas.


5. Dovoľte deťom, aby vám pomohli. Výhody: bude ich to baviť, zmysluplne ich zamestnáte a nebudú bez dozoru vystrájať, kým vy odšťavujete. Tiež sa naučia prípravu zdravého nápoja a s radosťou sa ho aj napijú napriek divokej zelenej farbe.
6. Pohár takejto nádhernej tekutiny vás plne uspokojí. Stavte sa!