Dnes sme si pochutili na tejto zelenej kombinácii: žihľava + petržlen.
Tu je presný postup:
1. Do mixéra vložíme umytú žihľavu. |
Toto je posledná tohtoročná úrodna z vlastej záhradky. Žihľavu si zámerne pestujem v záhrade pod plotom, aby som vždy mala čerstvú po ruke, keď potrebujem. Deti už vedia, že sa nemajú okolo nej obšmietať :)
Ak máte možnosť, zasaďte si aj vy v rohu záhrady trochu tejto nenáročnej "buriny". Presaďte si pár koreňov z lesa. Zíde sa do zelených koktejlov, do bylinkových čajov, na odvary na oplachovanie vlasov a na sušenie na zimu. Kto nemá záhradu, môže si žihľavu nazbierať na prechádzke v lese, prípadne inde, kde je malá pravdepodobnosť ocikania psami a mačkami. Treba si nazbierať do zásoby. Ak je dobre uskladnená v chladničke (stopkami vo vode v pohári), čerstvá vydrží aj 6-7 dní.
2. Pridáme petržlenovú vňať. |
Aby sme sa nepopŕhlili, žihľavu zbierame tak, že do misky nožnicami odstihávame vrcholky byliny. Umývame ju v lavóriku s vodou, prípadne ju opláchneme v sitku. Vyberáme ju vidličkou. Vidličkou ju tiež vkladáme do mixéru. Zmixovaná žihľava už nepŕhli. Takže žiadne obavy!
3. Pridáme vodu asi do 1/3 mixéru. |
4. Mixujeme ... |
9. Za asi 30 sekúnd mixovania máme koktejl hotový. Nalejeme ho do pohárov a podelíme sa so všetkými v okolí. Na naše zdravie! |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára