nedeľa 2. augusta 2015

Výroba koktejlu bez mixéru

Je leto, čas cestovania a výletov do prírody. Mnohokrát sme mimo svojej kuchyne a bez správneho náradia. Ak sme na cestách a svojej dennej dávky zeleného koktejlu sa nechceme vzdať za žiadnu cenu, nič nie je stratené. A ak sme ešte aj v čistej prírode a šťavnaté, čerstvé, divé byliny na nás mámivo volajú, bolo by hriechom im odolať :)

Na cesty si zvyčajne beriem svoj malý mini mixér NutriBullet. Má kapacitu asi 4 deci a v hotelovej kúpelni som na umývadle neraz vyčarovala vyše litra lahodného koktejlíku. Na štyrikrát, ale predsa. V stiesnenom priestore je to žonglovanie. S NutriBulletom výsledok nie je ideálny, kedže nádoba má malú kapacitu a pre tupé nože ho treba nechať bežať takmer do vyčerpania. Konzistencia napriek snahe nie je úplne hladká a homogénna a ak nápoj nevypijeme hneď, po chvílke sa vláknina začne oddelovať od vody. Koktejl treba pred pitím dobre pretrepať.
Tento malý nedostatok nás však nesmie odradiť. Čo k dokonalosti chýba konzistencii, vyvážime vynikajúcou chuťou. Do koktejlu si dajme ovocie, ktoré dodá nápoju extra vôňu ako sú jahody, maliny, ananás a žlté melóny.

Nedávno som mala príležitosť experimentovať s výrobou zeleného koktejlu v cudzej kuchyni bez mixéru. Mala som hojný prísun divých rastlín priamo spod lesa. Mladučká žihľava, skorocel, medovka, púpava a merlík ma lákali.

Prvý pokus bez mixéru bol nechutný. Skorocel je veľmi vláknitý a spomedzi zubov som si lovila dlhé bajúzy. Ani kopa chutného ovocia nevybalacuje protivnú zrnito-vláknitú masu. Vypila som to nasilu, len z čistého presvedčenia.

Druhý pokus bez mixéru bol iná balada. Človek je tvor učenlivý...
Tu je bezmixérový experiment s kuchynským robotom.


Keď nemáme po ruke mixér, kuchynský robot ho nahradí.
Umyjeme zelenô.


Dôležitý bod: zelené listy musíme nakrájať na malé kúsky.

Aj ovocie nakrájame na malé kúsky.

Dôležitý bod: do nádoby nalejeme iba málo vody, asi deci až deci a pol.

V malom množstve vody sa zeleň lepšie vymixuje.

Rozmixované čiastočky listov sú stále priveľké, ale v bojových
podmienkach nad tým privrieme oči a smoothie si vychutnáme aj tak.

Keď má mixovaná zeleň konzistenciu kaše, pridáme ovocie.

Hustú ovocno-zelenú kašu prelejeme do džbána.









 

Dolejeme vodu na požadovanú hustotu,
dobre premiešame a ihneď pijeme.
Zelený koktejl z kuchynského robotu nie je najjemnejší a najkrémovejší, deťom ho veľmi nenúťme, ale naše telo nám zaň určite poďakuje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára