streda 29. októbra 2014

Zelený koktejl so špenátom a ananásom

1. Naplníme mixér špenátom
a do asi 1/3 vodou.
Špenátovo-ananásová verzia nám veľmi chutí. Vôňou je to kombinácia dovolenky v trópoch a čerstvo pokoseného trávnika v záhradke. Tmavozelený mladý špenátik a žltučký ananásik spolu vytvoria lahodnú sladkú baladu :)))
 
Suroviny:
-   celý balíček alebo viazanička špenátu
- 2 banány
- voda
- 3 celé kolieska čerstvého ananásu (na ananás z plechovky   zabudnite)
- hruška  (nemusí byť, ale deti nedojedli, tak sa hodí do koktejlu)
2. Pripravíme si ovocie.
 

Ak máme jednoduchý mixér (Okrem Vitamixu a jemu podobných sú všetky ostatné jednoduché.), najprv mixujeme špenát, potom vhadzujeme dužinatý ananás a nakoniec banány. Takýto postup predĺži jednoduchému mixéru život a nám sa dôkladne rozsekajú zelené listovinky. Môjmu jednoduchému mixéru trvá asi 45 až 60 sekúnd, kým je koktejl ako má byť.
3. Všetko riadne
vymixujeme.
Ak treba, nechajte ten svoj bežať aj dlhšie. Dôležité je, aby boli listy vymixované na minimálne veľkosť bodky od pera a menšie. Čím homogennejší, tým lepšie.


Zelené koktejly sa výborne hodia na raňajky. Ja si dám ráno za pohár a zvyšný liter si vo fľaši vezmem so sebou do kabelky :)

Dôležité je piť koktejl na prázdny žalúdok. Nesmieme ho kombinovať s ničím iným. Netrávilo by nám. Po dopití koktejlu treba aspoň 30 - 40 minút počkať, kým sa strávi a až potom môžme jesť iné jedlo.

4. Ľahko si ho vezmete so sebou na cestu :)

sobota 18. októbra 2014

Zelený koktejl a deti

Moje deti majú radi zelené koktejly. Chutia im. Sú na ne naučené. Jedávajú ich od bábätkovského veku. Starší syn ich najprv ako batoľa dostával vo fľaške zriedené, neskôr lyžičkou z misky. Mladší syn papal svoj prvý zelený koktejl v 8. mesiaci ako prvú tuhú potravu hneď po materskom mlieku. A veľmi mu chutil.

Dnes keď robievam zelený koktejl pre celú rodinu, musím ho robiť na dva razy. Jedna dávka nám nestačí. Deti vypijú každé za 250 ml šálku a ja s manželom každý po 8 až 12 deci.
Keď boli deti mladšie, jedávali zelený koktejl formou sladkých, hustých kašičiek v pomere 4 časti ovocia k 1 časti zelených listov. Postupne si na zelenú farbu a chuť zvykli a pomer ovocia sa znížil na 2/3 a zelené listy sa zvýšili na 1/3. Dnes im nevadí, ak je v koktejloch viac chuťovo výraznejších rastlín ako púpava, skorocel či "kale" (Zatiaľ som nenašla ekvivalent v slovenčine. Kto to zistí, budem rada, ak mi dá vedieť.)

Zelené koktejly mávajú veľmi sviežu zelenú farbu a chuť. Mnohé deti nie sú naučené jesť zelenú zeleninu a preto ju nemajú radi. Mnohí dospeláci sa tiež zďaleka vyhýbajú zelenej listovej zelenine a keďže deti nevidia dospelých jesť a pochutnať si na takejto potrave, automaticky ju odmietajú. Ak sa nedajbože rodičia o zelenej zelenine vyjadrujú s nechuťou, situácia je ešte horšia.
Deti sa učia opakovaním. Čo robia rodičia, deti robia tiež. Ak svoje deti od útleho veku privykneme jesť zdravo, bude im to chutiť a budú to považovať za normálne. To sa týka aj zelenej listovej zeleniny a zelených koktejlov.

Ak ste o zelených koktejloch nikdy predtým nepočuli a radi by ste ich vyskúšali a naučili sa ich piť, prečítajte si najprv viac o ich príprave, pravidlách kombinovania a potom sa nebojte experimentovať. Všetko chce čas a chuť skúšať nové.

Tu je niekoľko jednoduchých a obľúbených kombinácií zelených koktejlov pre deti a začiatočníkov:

1. špenát - banán - mango
2. petržlen - banán - mango
3. banán - jahody - ľadový šalát
4. banán - čučoriedky - špenát
5. mango - banán - žihľava
6. mango - jahody - špenát
7. banán - čerešne - šalát
8. banán - broskyňa - petržlen 
9. banán - maliny - mango - púpava

Finta na deti, ktoré zelené koktejly odmietajú jesť alebo čo i len ochutnať:

Tajomstvo č. 1 - tmavočervené a modré ovocie. Čučoriedky, jahody, čerešne, slivky a maliny sú naši spojenci. Ich farba prekryje zeleň a koktejl je odrazu fialový, červený a ružovkastý. Koktejl pripravte, keď  vás deti nevidia a povedzte im, že je to iba čisto ovocný koktejl. Chuť a vôňa ovocia zeleň prekryje a deti nič nezistia. Inou farbou sa dá ľahko okabátiť aj neprístupný a odolný manžel :)
Mám kamarátku, ktorá takto už dlhšie úspešne balamutí svoje dve neoblomné pubertiačky. Veľa čučoriedok to istí. Ak sú mrazené, tým lepšie :)

Tajomstvo č. 2 - vytrvalosť a neoblomnosť. Ak ako rodičia budete sami pravidelne konzumovať zelené koktejly a deti vás budú vidieť ich piť a budú počuť ako si ich pochvaľujete a vychutnávate, určite ich časom prestanú vnímať negatívne. Zapojte ich do samotnej prípravy, dovoľte im nakrájať ovocie, pošlite ich do záhrady nazbierať púpavu, skorocel, petržlen či hlávkový šalát. Potom im prisuňte stoličku k linke a nechajte ich cez vrchnák mixéru vhadzovať dnu kúsky ovocia. Uvidíte ako radi ochutnajú svoj výtvor!

Tajomstvo č. 3 - sladké ovocie. Kým si deti (prípadne i manžel) zvyknú na "tuhší" koktejl, treba im servírovať verziu s menším množstvom zelených listov a s vyšším pomerom sladkého ovocia. Dajte radšej o jeden banán viac ako by ste mali riskovali, že vám deti koktejl ofrflú. Mango s banánom je u odolných odrôd detí zázračná kombinácia. Zakryjete nimi kopu špenátu aj petržlenu :) Ak dnu prihodíte aj hrsť čučoriedok, po zelenej farbe nezostane ani stopy.  Ovocie musí byť vždy zrelé.

Mimochodom aj domáci miláčikovia majú radi zelené koktejly. Psom a mačkám chutí ovocie. Nie všetko a nie všetkým. Skúste im nabudúce naliať do misky trošku vášho výtvoru a nechajte sa prekvapiť. Som presvedčená, že sa zaliznú a budú si prosebným pohľadom pýtať viac.


Máte nejaké zaujímavé skúsenosti so zavádzaním pitia zelených koktejlov v rodine? Nechajte mi dolu odkaz :)
 
 

piatok 17. októbra 2014

Koktejl so žihľavou a petržlenom

Dnes sme si pochutili na tejto zelenej kombinácii: žihľava + petržlen.
Tu je presný postup:


1. Do mixéra vložíme umytú žihľavu.
Do mixéra vložíme umytú žihľavu. Množstvo závisí od návyku.  Začiatočníci začnú s menším množstvom a kto je už zvyknutý, naplní fľašu mixéra doplna :)
Toto je posledná tohtoročná úrodna z vlastej záhradky. Žihľavu si  zámerne pestujem v záhrade pod plotom, aby som vždy mala čerstvú po ruke, keď potrebujem. Deti už vedia, že sa nemajú okolo nej obšmietať :)
Ak máte možnosť, zasaďte si aj vy v rohu záhrady trochu tejto nenáročnej "buriny".  Presaďte si pár koreňov z lesa. Zíde sa do zelených koktejlov, do bylinkových čajov, na odvary na oplachovanie vlasov a na sušenie na zimu. Kto nemá záhradu, môže si žihľavu nazbierať na prechádzke v lese, prípadne inde, kde je malá pravdepodobnosť ocikania psami a mačkami. Treba si nazbierať do zásoby. Ak je dobre uskladnená v chladničke (stopkami vo vode v pohári), čerstvá vydrží aj 6-7 dní.



2. Pridáme petržlenovú vňať.
Pridáme petržlenovú vňať. Aspoň polovicu viazaničky. Najlepšie celú, kto znesie.
Aby sme sa nepopŕhlili, žihľavu zbierame tak, že do misky nožnicami odstihávame vrcholky byliny. Umývame ju v lavóriku s vodou, prípadne ju opláchneme v sitku. Vyberáme ju vidličkou. Vidličkou ju tiež vkladáme do mixéru. Zmixovaná žihľava už nepŕhli. Takže žiadne obavy!




3. Pridáme vodu asi do 1/3 mixéru.



                                                                      
4. Mixujeme ...
      
             

 


5. ...takto by nám to asi nechutilo.





 
 
 
 


6. Je čas pridať ovocie.
Dnes 2 jablká, 2 žlté
kiwi a 2 banány.





 
7. Za chodu mixéra cez otvor vo vrchnáku postupne vhadzujeme ovocie. Najpr tvrdé a dužinaté.
 

8. Nakoniec pridáme 2 banány.

 

9. Za asi 30 sekúnd mixovania máme koktejl hotový. Nalejeme ho do pohárov a podelíme
sa so všetkými v okolí. Na naše zdravie!


utorok 7. októbra 2014

Základný recept na zelený koktejl

Zelený koktejl vždy tvoria tieto suroviny:

VODA  +  OVOCIE  +  ZELENÁ LISTOVÁ ZELENINA

Nič iné.



Základný recept na zelený koktejl je asi takýto:
 
voda + čerstvá zelená listová zelenina +  banán

potom pridávame ďalšie (1 až 2) druhy ovocia podľa chuti alebo dostupnosti.
 
+ mango, broskyne, slivky, jablká, hrušky, čerešne (odkôstkované samozrejme), čučoriedky, maliny, ananás, jahody ...

 
OVOCIE
Nekombinujte priveľa druhov ovocia v jednom nápoji. Jednoduché kombinácie sú chutnejšie a aj ľahšie stráviteľné. Ideálne sú jeden až tri druhy ovocia.

Vždy do koktejlu dávam 1 až 3 zrelé banány. Vymixovanému nápoju dodajú hladučkú krémovú konzistenciu a navyše ho osladia. Do mixéru ich pridávame ako posledné, keď sú všetky ostatné dužinatejšie druhy ovocia najemno rozsekané. Samozrejme, ak máte mixér typu Vitamix, všetko mixujete naraz a behom 10 sekúnd máte hotovo.
Krémovú konzistenciu okrem banánov zabezpečí aj mango. Zrelé, voňavé mango je ideálne ako základ koktejlu. Jeho najemno rozmixovaná vláknina ho výborne zahustí.
 
Usilujte sa vždy použiť čerstvé ovocie. Dôkladne ho umyte.
Ak nemáte všetky suroviny čerstvé, ďalšia najlepšia voľba je mrazené ovocie.
 
 
 
VODA
Voda by mala byť izbovej teploty. Najčistejšia k akej máte prístup. Na Slovensku máme veľmi dobrú vodu. Kľudne použite vodu z vodovodu, vlastnej studne alebo horského prameňa.
Ak máte po ruke vodu z kokosového orecha, aj tá bude dobrá ako základ nápoja. Tiež aj príjemná chuťová obmena.

 
LISTOVÁ ZELENINA
Na koktejl použijeme iba LISTOVÚ zeleninu. Listová zelenina je tá, ktorej listy si môžeme omotať okolo prsta. Doslova! Alebo si do nej zakotúlať banán.
Do tejto skupiny patria napríklad: špenát, ľadový šalát, hlávkový šalát, petržlenová vňať, kôpor, cviklové listy, mangold, žerucha, rukola, žihľava, poľný šalát, púpavové listy, niektoré byliny...
Nie kel, ani kapusta.
V ďalších článkoch bude na túto tému viac, aj o jedlých bylinách a burinách.
 

Ráno na osvieženie

Ráno po zobudení namiesto kávy vyskúšajte citrónovú vodu. Preberie vás to rovnako. A bez vedľajších účinkov ako kyslý pach z úst, búšenie srdca, silný pot, odvodnenie...
Potrebujte len veľký pohár vody a čerstvo vytlačenú šťavu z polovice citróna.

Koktejl s jahodami


Začiatkom leta počas jahodovej sezóny nezabudnite pridať toto chutné ovocie do koktejlov. Dodajú im lahodnú vôňu a sviežu chuť.
Ak práve nie je čas jahôd, môžete použiť aj mrazené plody. Samozrejme čerstvé sú najlepšie.


Potrebujete:
- vodu
- čerstvý mladý špenát
  (2-3 hrste)
- jahody (koľko chcete)
- 1-3 zrelé banány
Z tohoto množstva si urobíte asi 1 až 1,5 litra koktejlu.


Postup:
Ak máte výkonný mixér, môžete všetko vymixovať naraz. Ak je váš mixér slabší, najpr dôkladne vymixujte zelené špenátové listy s vodou.  Potom postupne cez otvor vo vrchnáku vhadzujte dnu jahody a nakoniec banány.


Kyslastú chuť jahôd môžete zamaskovať pridaním ďalšieho banánu alebo použitím extra zrelých banánov, prípadne použitím menšieho množstva jahôd. Na zdravie!
 




 


piatok 3. októbra 2014

Zelený koktejl so špenátom


Tento zelený koktejl je vynikajúci na raňajky, desiatu alebo olovrant. Je chutný, voňavý a sladký.
Na prípravu potrebujete:
1 zrelé mango
1-2 zrelé banány
2 hrste čerstvých špenátových listov
vodu
a mixér

Všetko dobre vymixujeme a nalejeme do pohárov alebo misiek. Množstvo vody dáme podľa chuti. Ak chceme riedky na pitie z pohára, pridáme viac vody. Ak hustý ako puding, pridáme menej vody.

Na zdravie!