utorok 7. októbra 2014

Základný recept na zelený koktejl

Zelený koktejl vždy tvoria tieto suroviny:

VODA  +  OVOCIE  +  ZELENÁ LISTOVÁ ZELENINA

Nič iné.



Základný recept na zelený koktejl je asi takýto:
 
voda + čerstvá zelená listová zelenina +  banán

potom pridávame ďalšie (1 až 2) druhy ovocia podľa chuti alebo dostupnosti.
 
+ mango, broskyne, slivky, jablká, hrušky, čerešne (odkôstkované samozrejme), čučoriedky, maliny, ananás, jahody ...

 
OVOCIE
Nekombinujte priveľa druhov ovocia v jednom nápoji. Jednoduché kombinácie sú chutnejšie a aj ľahšie stráviteľné. Ideálne sú jeden až tri druhy ovocia.

Vždy do koktejlu dávam 1 až 3 zrelé banány. Vymixovanému nápoju dodajú hladučkú krémovú konzistenciu a navyše ho osladia. Do mixéru ich pridávame ako posledné, keď sú všetky ostatné dužinatejšie druhy ovocia najemno rozsekané. Samozrejme, ak máte mixér typu Vitamix, všetko mixujete naraz a behom 10 sekúnd máte hotovo.
Krémovú konzistenciu okrem banánov zabezpečí aj mango. Zrelé, voňavé mango je ideálne ako základ koktejlu. Jeho najemno rozmixovaná vláknina ho výborne zahustí.
 
Usilujte sa vždy použiť čerstvé ovocie. Dôkladne ho umyte.
Ak nemáte všetky suroviny čerstvé, ďalšia najlepšia voľba je mrazené ovocie.
 
 
 
VODA
Voda by mala byť izbovej teploty. Najčistejšia k akej máte prístup. Na Slovensku máme veľmi dobrú vodu. Kľudne použite vodu z vodovodu, vlastnej studne alebo horského prameňa.
Ak máte po ruke vodu z kokosového orecha, aj tá bude dobrá ako základ nápoja. Tiež aj príjemná chuťová obmena.

 
LISTOVÁ ZELENINA
Na koktejl použijeme iba LISTOVÚ zeleninu. Listová zelenina je tá, ktorej listy si môžeme omotať okolo prsta. Doslova! Alebo si do nej zakotúlať banán.
Do tejto skupiny patria napríklad: špenát, ľadový šalát, hlávkový šalát, petržlenová vňať, kôpor, cviklové listy, mangold, žerucha, rukola, žihľava, poľný šalát, púpavové listy, niektoré byliny...
Nie kel, ani kapusta.
V ďalších článkoch bude na túto tému viac, aj o jedlých bylinách a burinách.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára