sobota 18. októbra 2014

Zelený koktejl a deti

Moje deti majú radi zelené koktejly. Chutia im. Sú na ne naučené. Jedávajú ich od bábätkovského veku. Starší syn ich najprv ako batoľa dostával vo fľaške zriedené, neskôr lyžičkou z misky. Mladší syn papal svoj prvý zelený koktejl v 8. mesiaci ako prvú tuhú potravu hneď po materskom mlieku. A veľmi mu chutil.

Dnes keď robievam zelený koktejl pre celú rodinu, musím ho robiť na dva razy. Jedna dávka nám nestačí. Deti vypijú každé za 250 ml šálku a ja s manželom každý po 8 až 12 deci.
Keď boli deti mladšie, jedávali zelený koktejl formou sladkých, hustých kašičiek v pomere 4 časti ovocia k 1 časti zelených listov. Postupne si na zelenú farbu a chuť zvykli a pomer ovocia sa znížil na 2/3 a zelené listy sa zvýšili na 1/3. Dnes im nevadí, ak je v koktejloch viac chuťovo výraznejších rastlín ako púpava, skorocel či "kale" (Zatiaľ som nenašla ekvivalent v slovenčine. Kto to zistí, budem rada, ak mi dá vedieť.)

Zelené koktejly mávajú veľmi sviežu zelenú farbu a chuť. Mnohé deti nie sú naučené jesť zelenú zeleninu a preto ju nemajú radi. Mnohí dospeláci sa tiež zďaleka vyhýbajú zelenej listovej zelenine a keďže deti nevidia dospelých jesť a pochutnať si na takejto potrave, automaticky ju odmietajú. Ak sa nedajbože rodičia o zelenej zelenine vyjadrujú s nechuťou, situácia je ešte horšia.
Deti sa učia opakovaním. Čo robia rodičia, deti robia tiež. Ak svoje deti od útleho veku privykneme jesť zdravo, bude im to chutiť a budú to považovať za normálne. To sa týka aj zelenej listovej zeleniny a zelených koktejlov.

Ak ste o zelených koktejloch nikdy predtým nepočuli a radi by ste ich vyskúšali a naučili sa ich piť, prečítajte si najprv viac o ich príprave, pravidlách kombinovania a potom sa nebojte experimentovať. Všetko chce čas a chuť skúšať nové.

Tu je niekoľko jednoduchých a obľúbených kombinácií zelených koktejlov pre deti a začiatočníkov:

1. špenát - banán - mango
2. petržlen - banán - mango
3. banán - jahody - ľadový šalát
4. banán - čučoriedky - špenát
5. mango - banán - žihľava
6. mango - jahody - špenát
7. banán - čerešne - šalát
8. banán - broskyňa - petržlen 
9. banán - maliny - mango - púpava

Finta na deti, ktoré zelené koktejly odmietajú jesť alebo čo i len ochutnať:

Tajomstvo č. 1 - tmavočervené a modré ovocie. Čučoriedky, jahody, čerešne, slivky a maliny sú naši spojenci. Ich farba prekryje zeleň a koktejl je odrazu fialový, červený a ružovkastý. Koktejl pripravte, keď  vás deti nevidia a povedzte im, že je to iba čisto ovocný koktejl. Chuť a vôňa ovocia zeleň prekryje a deti nič nezistia. Inou farbou sa dá ľahko okabátiť aj neprístupný a odolný manžel :)
Mám kamarátku, ktorá takto už dlhšie úspešne balamutí svoje dve neoblomné pubertiačky. Veľa čučoriedok to istí. Ak sú mrazené, tým lepšie :)

Tajomstvo č. 2 - vytrvalosť a neoblomnosť. Ak ako rodičia budete sami pravidelne konzumovať zelené koktejly a deti vás budú vidieť ich piť a budú počuť ako si ich pochvaľujete a vychutnávate, určite ich časom prestanú vnímať negatívne. Zapojte ich do samotnej prípravy, dovoľte im nakrájať ovocie, pošlite ich do záhrady nazbierať púpavu, skorocel, petržlen či hlávkový šalát. Potom im prisuňte stoličku k linke a nechajte ich cez vrchnák mixéru vhadzovať dnu kúsky ovocia. Uvidíte ako radi ochutnajú svoj výtvor!

Tajomstvo č. 3 - sladké ovocie. Kým si deti (prípadne i manžel) zvyknú na "tuhší" koktejl, treba im servírovať verziu s menším množstvom zelených listov a s vyšším pomerom sladkého ovocia. Dajte radšej o jeden banán viac ako by ste mali riskovali, že vám deti koktejl ofrflú. Mango s banánom je u odolných odrôd detí zázračná kombinácia. Zakryjete nimi kopu špenátu aj petržlenu :) Ak dnu prihodíte aj hrsť čučoriedok, po zelenej farbe nezostane ani stopy.  Ovocie musí byť vždy zrelé.

Mimochodom aj domáci miláčikovia majú radi zelené koktejly. Psom a mačkám chutí ovocie. Nie všetko a nie všetkým. Skúste im nabudúce naliať do misky trošku vášho výtvoru a nechajte sa prekvapiť. Som presvedčená, že sa zaliznú a budú si prosebným pohľadom pýtať viac.


Máte nejaké zaujímavé skúsenosti so zavádzaním pitia zelených koktejlov v rodine? Nechajte mi dolu odkaz :)
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára