piatok 17. októbra 2014

Koktejl so žihľavou a petržlenom

Dnes sme si pochutili na tejto zelenej kombinácii: žihľava + petržlen.
Tu je presný postup:


1. Do mixéra vložíme umytú žihľavu.
Do mixéra vložíme umytú žihľavu. Množstvo závisí od návyku.  Začiatočníci začnú s menším množstvom a kto je už zvyknutý, naplní fľašu mixéra doplna :)
Toto je posledná tohtoročná úrodna z vlastej záhradky. Žihľavu si  zámerne pestujem v záhrade pod plotom, aby som vždy mala čerstvú po ruke, keď potrebujem. Deti už vedia, že sa nemajú okolo nej obšmietať :)
Ak máte možnosť, zasaďte si aj vy v rohu záhrady trochu tejto nenáročnej "buriny".  Presaďte si pár koreňov z lesa. Zíde sa do zelených koktejlov, do bylinkových čajov, na odvary na oplachovanie vlasov a na sušenie na zimu. Kto nemá záhradu, môže si žihľavu nazbierať na prechádzke v lese, prípadne inde, kde je malá pravdepodobnosť ocikania psami a mačkami. Treba si nazbierať do zásoby. Ak je dobre uskladnená v chladničke (stopkami vo vode v pohári), čerstvá vydrží aj 6-7 dní.



2. Pridáme petržlenovú vňať.
Pridáme petržlenovú vňať. Aspoň polovicu viazaničky. Najlepšie celú, kto znesie.
Aby sme sa nepopŕhlili, žihľavu zbierame tak, že do misky nožnicami odstihávame vrcholky byliny. Umývame ju v lavóriku s vodou, prípadne ju opláchneme v sitku. Vyberáme ju vidličkou. Vidličkou ju tiež vkladáme do mixéru. Zmixovaná žihľava už nepŕhli. Takže žiadne obavy!




3. Pridáme vodu asi do 1/3 mixéru.



                                                                      
4. Mixujeme ...
      
             

 


5. ...takto by nám to asi nechutilo.





 
 
 
 


6. Je čas pridať ovocie.
Dnes 2 jablká, 2 žlté
kiwi a 2 banány.





 
7. Za chodu mixéra cez otvor vo vrchnáku postupne vhadzujeme ovocie. Najpr tvrdé a dužinaté.
 

8. Nakoniec pridáme 2 banány.

 

9. Za asi 30 sekúnd mixovania máme koktejl hotový. Nalejeme ho do pohárov a podelíme
sa so všetkými v okolí. Na naše zdravie!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára